Highland cattle

Ylämaannauta on Skotlantilainen alkuperäisrotu ja soveltuu erinomaisesti Suomenkin olosuhteisiin ja ovat luotuja elämään väljästi ulkoilmassa ympäri vuoden. Laumassa vallitsee eläinten kesken tarkka hierarkia ja siksi tarvitsevat tilaa saadakseen elää rodunomaisesti, laitumemme ovat aina yhdistelmä metsää ja peltoa. Kaksinkertainen karvapeite ja paksu nahka suojaavat tuulelta ja tuiskulta. Naudat kiipeilevät mielellään metsässä makailemaan kumpujen päälle, josta voivat tarkkailla ympäristöään.

Kesäisin eläimet hakeutuvat tiheän metsän suojaan pois auringon paahteesta ja palaavat syömään pelloille illan viiletessä. Laitumillamme on myös katetut suojat, jonne pääsevät halutessaan puhtaille pehkuille makailemaan. Juomapisteet palvelevat eläimiä ympärivuoden jokaisella laitumella.

Sonni laitetaan emolaumaan kesäkuussa ja saa oleilla laumassa vuoden loppuun. Emolehmät alkavat poikia maaliskuusta alkaen. He saavat etsiä sopivat suojaiset paikkansa poikimiseen, jos kaikki ei suju omatoimisesti, tarvittaessa avustamme ja varmistamme, että vasikka saa maitoa ajoissa ja on muutenkin kunnossa. Sonni otetaan laumasta pois omaan tarhaan samalla, kun vasikat vierotetaan emoista n. 8-9 kuukauden ikäisinä.

Luonteeltaan ylämaannaudat ovat lempeitä, rauhallisia ja leimautuvat omaan elinympäristöönsä ja hoitajiinsa.

hhc2