Lihan ominaisuudet

Luonnollisesta ravinnosta johtuen Ylämaankarjan liha on maukasta, lyhytsyistä, vähärasvaista ja väriltään tummanpunaista.

Puhdasrotuinen ylämaankarjan sonni on teuraskypsä n. 2-3 vuoden iässä, ylämaankarjan hieho n. 2 vuoden iässä. Ylämaankarjan pihvilihan vahva maku ns. riistan maku, syntyy ruokinnan perustumisesta laiduntamiseen ja korsirehuun, sekä pitkästä kasvatusajasta. Ylämaankarjan naudan kasvatuksessa koko ketju, laitumelta lautaselle, keskittyy parhaan mahdollisen laadun ja maun aikaansaamiseen. Eläimen vapaa liikkuminen ja luontainen aktiivisuus aina teuraskypsyyteen asti, muokkaavat sen omaa rasvakudosta pehmeäksi, parantaen highland cattle – ylämaankarjan naudanlihan makua ja mureutta.

Scottish Agricultural College (yliopistotasoinen maatalousoppilaitos) on tutkinut asiaa ja todennut, että highland cattle naudanlihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia ja enemmän rautaa ja proteiineja kuin keskivertaisessa naudanlihassa.

ominaisuudet

Mangalitzan eli Villasian liha on punaista, erittäin maukasta ja mehevää. Liha marmoroituu iän myötä.

Mangalitzan rasva eli laardi on suurilta osin tyydyttymätöntä ja sisältää mm. omaega-3 rasvahappoja. Ruhon painosta n. 30 % on laardia.

Sulatettu laardi soveltuu erinomaisesti kaikkien ruokien paistamiseen ja grillaamiseen.

Myös Mangalitzan lihan maku, syntyy ruokinnan perustumisesta laiduntamiseen ja korsirehuun, sekä pitkästä kasvatusajasta. Ruokinnan lisänä ohra, herne ja kivennäiset.