Texas longhorn

Texas longhorn polveutuu Espanjalaisten viemistä naudoista Amerikan mantereelle aikajanalla 1493 – 1512. Seuraavien 350 vuoden aikana vapaaksi päässeet naudat villiintyivät ja luonto jalosti niistä pois ihmisten aikaansaamia ominaisuuksia. Amerikan sisällisodan loputtua Texasissa vaelteli vähintään 4 miljoonaa longhornia vapaana. 1900-luvun alussa niitä oli jäljellä muutama tuhat. 1927 perustettiin suojeluohjelma, jolla rotu saatiin pelastettua. Tänäpäivänä rekisteröityjä longhorneja on noin 350 000.

Ominaisuuksiltaan longhorn on hyvin alkukantainen, laiduntaessaan hyödyntää lähes kaiken syötäväksi kelpaavan. Rotu on terve, kestävä ja poikimis ominaisuuksiltaan hyvä. Lempeä ja helposti käsiteltävä. Värien kirjo rajaton, ei ole kahta täysin samanlaista väritykseltään. Sarvet ovat leveät. Sopeutuvat hyvin Suomen ilmastoon, kuten myös Kanadan preerioiden olosuhteisiin.

Meidän ensimmäiset jalostuseläimet tulivat Saksasta 2017. Tarkoituksenamme on kasvattaa laumaa ja myydä jälkeläisiä mahdollisesti jalostukseen.